Wat nu als....

Wat nu als? Denk tijdig na over ouder worden  

U bent tussen de 65 en de 75 jaar oud. U bent vitaal en u staat midden in het leven. U wilt nu nog niet nadenken over hoe het is om hulpbehoevend te zijn. U denkt misschien: dit gaat niet over mij, dit gaat over anderen. Begrijpelijk. Maar wat nu als u over een paar jaar acuut hulp nodig heeft of niet meer zelf beslissingen kunt nemen? Hoe wilt u dat uw leven er later uitziet? Hoe blijft u fit en hoe wilt u wonen? Denk nu al na en zorg voor uw eigen toekomst.  

Ook als u ouder wordt en zorg of ondersteuning nodig heeft, kunt u in veel gevallen prima zelfstandig blijven wonen. Maar dan moeten uw woning en uw woonomgeving dit wel toelaten.  

Sommige dingen kunt u zelf (regelen). Lukt dit niet, heeft u geen hulp van uw omgeving of heeft u professionele hulp nodig?  Bespreek dan uw vraag met de medewerkers van VraagRaak. Kom langs op het inloopspreekuur of vul het contactformulier in.

Wij zoeken samen met u naar oplossingen. Als het nodig is verwijzen we u naar andere organisaties; in sommige gevallen leggen wij het contact voor u.  

De informatie die u op dit deel van onze website vindt, kan u op ideeën brengen en helpen om de maatregelen te treffen die het mogelijk maken om langer zelfstandig te blijven wonen.   

    1. Interessante websites

De Rijksoverheid heeft een website, www.regelhulp.nl, die u op weg helpt bij het zoeken van zorg en hulp. Ook via https://www.rijksoverheid.nl/ kunt u meer informatie krijgen. 

www.alsikouderword.nu 

www.beteroud.nl 

www.anbo.nl 

www.mezzo.nl

 

 1. Hoe wilt u (later) wonen?

Aanpassingen, kleine of grote in de woning of woonsituatie kunnen ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk veilig en comfortabel kunt blijven wonen. Maar het is ook goed om te kijken waar uw huis zich bevindt: centraal gelegen bij openbaar vervoer en de winkels of staat uw huis in de polder? Kijk naar uw woning, maar ook naar de locatie van de woning.  

 Blijven wonen in eigen huis

Wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dan is het verstandig om te bekijken of er aanpassingen in uw woning nodig zijn. Daarmee voorkomt u problemen. Kunt u in uw eigen huis niet meer goed bewegen door een beperking of ziekte? Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. VraagRaak kan u adviseren. Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. Als u hierover meer wilt weten, kunt u terecht bij VraagRaak of bij ROGplus. https://rogplus.nl/Client/Ondersteuning/Aanpassingen+in+huis/default.aspx

Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen bij een huishoudwinkel of een bouwmarkt. Denk bijvoorbeeld aan douchebeugels, wandelstok, rollator en lampjes met bewegingssensoren. Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen. Kijk voor meer voorbeelden van woningaanpassing ook op 

www.langerthuisineigenhuis.com

https://www.mijnhuisopmaat.nl/ 

 • Domotica 

Onder ‘Domotica’  verstaan we elektrische handigheden in en om het huis die kunnen helpen het huis veilig en praktisch te houden en de veiligheid te vergroten. Denk aan: elektrische gordijnen, camera beveiliging, deurcommunicatie, brand beveiliging. Kijk voor meer informatie op de website  De slimme woning https://deslimmewoning.nl/

 • Verhuizen

 Soms zijn aanpassingen in huis niet de beste oplossing of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Er zijn verschillende manieren om een ander huis te vinden. Een ander huis vindt u voornamelijk via internet. Vragen om alvast over na te denken: 

 • Bij wie wilt u in de buurt wonen? 

 • Wat wilt u in de buurt kunnen doen? 

 • In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden? 

 • Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven. Hoe langer u een woonpas heeft, u sneller u in aanmerking komt voor een huis . 

 • Voor huurwoningen kunt u ook kijken op Maasdelta. Voor een woning van Maasdelta moet u wel ingeschreven staan bij Woonnet Rijnmond.  

 • Verhuiscoach: Maasdelta heeft wooncoach. Zij helpt en adviseert senioren in Maassluis met een verhuiswens.  Deze coach, Maartje Heus,  is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer: 0181-603703 

 • Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.

3 Gezond en fit 

Het liefst wilt u natuurlijk zo lang mogelijk vitaal blijven. Dat lukt niet altijd. Maar door gezond te eten en voldoende te bewegen, kunt u wel zelf een bijdrage leveren.   

Gezond eten 

 • Waar kunt u op letten als u gezonder wilt eten? De schijf van vijf is gemoderniseerd. 

 • Als u ouder wordt, verbruikt uw lichaam minder energie. Wél heeft uw lichaam vitaminen en mineralen nodig. Eet daarom elke dag groente en fruit. 

 • Eiwitten, bijvoorbeeld uit peulvruchten, zuivelproducten of vlees, houden uw spieren sterk. 

 • Slik extra vitamine D voor gezonde botten. 

 • Eet twee keer per week vis, waar van één keer vette vis. Hiermee houdt u uw cholesterol in balans. 

 • Let op uw zout, om uw bloeddruk gezond te houden. 

 • Lukt het u niet om elke dag te koken of eet u graag samen met anderen? Denk dan eens aan een maaltijdservice of eetgroep (Vloot, Hooftzaak)_ 

 • Verminderde eetlust: Sommige ouderen hebben een verminderde eetlust, bijvoorbeeld door medicijngebruik of door slik- en kauwproblemen. Merkt u dat u minder eetlust heeft en spierkracht verliest, bespreek dit dan met uw huisarts. 

 • Op de site van het Voedingscentrum vindt u meer adviezen. 

Genoeg bewegen 

https://www.maassluis.nl/ 

https://www.kiesvoorsportmaassluis.nl/

Badminton Senioren 

Maandagmiddag van 15:30 - 17:00 uur 

Gymzaal Wassenaar van Obdam 

jpap35@caiway.nl

Vitaliteitstuin (Argos) 

Wilt u bewegen in de buitenlucht? In de binnentuin van Driemaashave kunt u gebruik maken van de diverse buitentoestellen. Dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur geopend. 

Gym met Marleen (Argos) 

Bewegen is leuk: d.m.v. materialen en muziek is het elke keer weer een feestje. Iedere dinsdag 10.15 uur • Locatie de Tweemaster.

Fit door oefening  

Stichting FDO is een sportclub gericht op 55-plussers. De activiteiten bestaan uit bewegen in de zaal d.m.v. sport en spel in De Ark. Daarnaast zijn er vanuit De Ark ook wandelgroepen en lessen in Nordic Walking. Om de sociale contacten te bevorderen worden ook andere gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De lessen vinden plaats op dinsdag en woensdag. Arie en Mettha Bergeman: 010-5913121 

Naast alle lichamelijke activiteiten is het ook van belang om psychisch actief te blijven, rust- roest! Om de hersenen actief te houden is het goed om bijvoorbeeld het nieuws te blijven volgen, spelletjes te spelen met eventuele kleinkinderen of buren. Maar zelf koken is ook goed voor de hersenen, plannen en overzicht zijn hierin belangrijke onderdelen. Hoe langer u hiermee doorgaat hoe beter, wees u bewust van het nut hiervan. Woordpuzzels in de krant! 

terug naar overzicht