Hoe wilt u (later) wonen?

Aanpassingen, kleine of grote in de woning of woonsituatie kunnen ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk veilig en comfortabel kunt blijven wonen. Maar het is ook goed om te kijken waar uw huis zich bevindt: centraal gelegen bij openbaar vervoer en de winkels of staat uw huis in de polder? Kijk naar uw woning, maar ook naar de locatie van de woning.  

Blijven wonen in eigen huis

Wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Dan is het verstandig om te bekijken of er aanpassingen in uw woning nodig zijn. Daarmee voorkomt u problemen. Kunt u in uw eigen huis niet meer goed bewegen door een beperking of ziekte? Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. VraagRaak kan u adviseren. Sommige ingrepen, zoals een traplift, tillift of aangepaste keuken, kunnen (deels) worden vergoed via de Wmo. Als u hierover meer wilt weten, kunt u terecht bij VraagRaak of bij ROGplus.

Sommige hulpmiddelen kunt u zelf aanschaffen bij een huishoudwinkel of een bouwmarkt. Denk bijvoorbeeld aan douchebeugels, wandelstok, rollator en lampjes met bewegingssensoren. Er zijn allerlei technische hulpmiddelen om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen. Het zijn vaak kleine, praktische oplossingen. Kijk voor meer voorbeelden van woningaanpassing ook op 

www.langerthuisineigenhuis.com

https://www.mijnhuisopmaat.nl/ 

 

  • Domotica 

Onder ‘Domotica’  verstaan we elektrische handigheden in en om het huis die kunnen helpen het huis veilig en praktisch te houden en de veiligheid te vergroten. Denk aan: elektrische gordijnen, camera beveiliging, deurcommunicatie, brand beveiliging. Kijk voor meer informatie op de website  De slimme woning https://deslimmewoning.nl/

  • Verhuizen

Soms zijn aanpassingen in huis niet de beste oplossing of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Er zijn verschillende manieren om een ander huis te vinden. Een ander huis vindt u voornamelijk via internet. Vragen om alvast over na te denken: 

  • Bij wie wilt u in de buurt wonen? Wat wilt u in de buurt kunnen doen? 
  • In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden? 
  • Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven. Hoe langer u een woonpas heeft, u sneller u in aanmerking komt voor een huis . 
  • Voor huurwoningen kunt u ook kijken op Maasdelta. Voor een woning van Maasdelta moet u wel ingeschreven staan bij Woonnet Rijnmond.  
  • Verhuiscoach: Maasdelta heeft wooncoach. Zij helpt en adviseert senioren in Maassluis met een verhuiswens.  Deze coach, Maartje Heus,  is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer: 0181-603703 
  • Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.